De voordelen van robotlassen

Robotlassen wordt vaak geassocieerd met de automobielindustrie. Lange straten vol met robots die duizenden herhalingen per dag uitvoeren. Ook de plaatwerkindustrie maakt al jaren gebruik van lasrobots. Geheel terecht want het gebruik van lasrobots (ook wel robotlassen genoemd) heeft veel voordelen. Veel bedrijven zijn niet bekend met deze voordelen. Daarom behandelen wij de drie voordelen die robotlassen biedt ten opzichte van handmatig laswerk.

1. Robotlassen is kostenbesparend.

Een groot voordeel van robotlassen is dat het een groot kostenbesparend effect heeft. De kosten voor handmatig lassen worden sterk bepaald door twee factoren; de personeelskosten en de productietijd. Bij robotlassen ligt deze verhouding heel anders. Is de lasrobot eenmaal ingesteld dan kan een oneindig aantal producten met grote nauwkeurigheid worden herhaald. De lassnelheid ligt bovendien hoger. Hierdoor daalt de productietijd. Er is minder personeel nodig om hetzelfde werk uit te voeren omdat de lasrobot veel van het laswerk verricht (behalve de opbouw). Dit heeft een groot kostenbesparend effect. De voordelen van een lasrobot zijn het grootst bij herhaalproducten en seriewerk, hoewel steeds vaker ook enkelstuks producten geschikt zijn voor robotlassen.

Robotlassen van een carterRobotlassen heeft een groot kostenbesparend effect.
Robotlassen en opspannen zonder tijdverliesGelijktijdig robotlassen en de producten opspannen.

2. Robotlassen al vanaf relatief kleine series

Robotlassen is al mogelijk vanaf relatief kleine series. Een belangrijke reden om te kiezen voor robotlassen in plaats van handmatig lassen is de grootte van de serie. De seriegrootte is belangrijk, maar daar bestaan ook misverstanden over. De kosten voor het instellen van de lasrobot worden vaak als zeer hoog ingeschat. Hierdoor is het robotlassen – zo wordt gedacht – pas een goed alternatief bij hele grote series van herhalende producten.

Robotlassen heeft de afgelopen jaren een hele ontwikkeling doorgemaakt en de technologie is sterk verbetert. Het instellen van de robot is veel eenvoudiger geworden waardoor ook de insteltijd flink gedaald is. Hierdoor is het mogelijk om relatief kleine series tegen een lagere kostprijs te kunnen produceren. Afhankelijk van het producttype, de insteltijd en de totale lengte van de lasverbindingen kan een serie laswerk vanaf 20 stuks al goedkoper zijn. Uiteraard geldt nog steeds. Hoe groter de serie, hoe meer voordeel u als klant behaald met het uitbesteden van robotlaswerk.

Robotlassen van grote lasconstructiesLassen van een groot product op een lasmanipulator.
MIG/MAG robotlassenRelatief kleine series tegen een lagere kostprijs.

3. Hoge kwaliteit laswerk

Het laatste grote voordeel van robotlassen is de hoge kwaliteit en de hoge nauwkeurigheid van het laswerk. De lasrobot herhaalt steeds nauwkeurig dezelfde beweging. Elke las heeft dezelfde kwaliteit en wordt zeer nauwkeurig herhaald bij het volgende product. Dit alles is te danken aan CNC-programma’s en verfijnde robottechnologie.

De lasrobot is uitgerust met slimme technieken waardoor de kwaliteit nog verder verbetert. Eén van de bekendste technieken waar ook de lasrobot van Tosec gebruik van maakt is het lasnaad zoeksysteem of lasnaad volgsysteem. Hierdoor kan de lasrobot de lasnaad blijven volgen. De lasnaad blijft hierdoor van contante kwaliteit ook als er kleine afwijkingen per product zijn. Deze techniek in het bijzonder heeft er sterk aan bijgedragen dat de kwaliteit hoger is geworden. De series kunnen kleiner zijn met als bijkomend gevolg dat ook de kostprijs sterk omlaag kan.

Kwaliteit lasnaad robotlassenEen constante, hoge kwaliteit met robotlassen
Robotlassen hoge kwaliteit lasnaadElke las heeft dezelfde, hoge kwaliteit

Robotlassen combineren met 5-assig frezen

In sommige gevallen is het nodig dat producten die gelast zijn nog een nabewerking ondergaan. Door machines goed op elkaar af te stemmen (capaciteit, werkbereik, intern transport) is het mogelijk om robotlassen & 5-assig frezen te combineren.

Lees er meer over in het artikel: robotlassen combineren met 5-assig frezen.