Wat is het verschil tussen staal en rvs?

Staal en rvs worden vaak met elkaar vergeleken. Door de roestvaste eigenschappen wordt rvs vaak als winnaar aangewezen. Maar deze conclusie is niet geheel juist. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen staal en rvs.

Corrosiebestendigheid: rvs

RVS (Roestvast Staal) is corrosiebestendiger dan staal. Eigenlijk ontstaat er een dun laagje roest op rvs die vervolgens het onderliggende materiaal beschermt. Bij staal stopt deze corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden.

Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag. Deze wordt verkregen door een oppervlaktebehandeling. Bijvoorbeeld natlakken, poedercoaten of verzinken.

Op lange termijn kan ook RVS aangetast worden. Dit heeft o.a. te maken met de hoeveelheid chroom en nikkel. Elke RVS soort heeft een PRE-waarde, die de corrosiebestendigheid aangeeft. Zo is RVS304 alleen geschikt voor binnenshuis en is RVS 316 ook geschikt voor in de buitenlucht.

Lees meer over de corrosiebestendigheid van RVS

Prijs: staal

RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS bevat veel nikkel (RVS 304: 18%) en dus wordt de kostprijs voor een groot deel bepaalt door de nikkelprijzen. Staal bevat weinig van deze grondstof en wordt hierdoor minder sterk beïnvloedt. Globaal is de prijs van Roestvast staal een factor 4-5 hoger dan de prijs van staal.

Hier vind je meer informatie over staal

Gewicht: staal

Voor het vergelijken van gewicht tussen verschillende materialen wordt het soortelijk gewicht gebruikt. Dit is het gewicht van een kubieke meter materiaal. RVS heeft een hogere dichtheid en is zwaarder dan staal. Het soortelijk gewicht van staal, respectievelijk rvs is 7850 kg/m3 en 7930 kg/m3. Staal is dus iets lichter dan roestvast staal.

Gebruik onze handige tool om het gewicht van staal te berekeken

Treksterkte: rvs

Een belangrijke maat voor de sterkte van een metaal is de treksterkte. De treksterkte verschilt sterk per legering. Voor een goed vergelijk moeten de juiste legeringen bestudeert worden alvorens tot een materiaalkeuze over te gaan.

In algemeen is RVS (540-750 MPa) sterker dan S355 (510-680 MPa) en S235 (360-510 MPa). Wordt echter een hoge sterkte staal ingezet dan zal deze sterker zijn dan RVS.

Alles over treksterkte lees je in dit artikel over het spanning rekdiagram

Legeringselementen van staal en rvs

De samenstelling van het materiaal bepaalt de eigenschappen die het metaal heeft. Staal en RVS bevatten legeringselementen in sterk verschillende verhoudingen. Zo wordt aan RVS veel chroom en nikkel toegevoegd.

In roestvast staal ontstaat een austenitische structuur wanneer meer dan 7% nikkel wordt toegevoegd. Hierdoor verbetert bovendien de weerstand tegen corrosie. Hoe meer chroom aan rvs wordt toegevoegd hoe groter de weerstand tegen oxidatie (minimaal 10,5% voor corrosievastheid).

Ontdek welke invloed legeringselementen hebben