Roestvast staal

Of het nu gaat om Inox, Cromargan, Nirosta of VA-staal, al deze namen staan voor roestvaste – in de volksmond ook wel roestvrij – staalsoorten. Eigenschappen van roestvast staal zijn de hoge taaiheid en erg belangrijk, een verhoogde bestendigheid tegen zuren en corrosie. RVS is moeilijk verspaanbaar en heeft een slechte thermische en elektrische geleidbaarheid.

Waaruit bestaat RVS?

Roestvast staal bevat meer dan 10,5% chroom, dat is opgelost in zowel ferritische als austenitische mengkristallen. Dit legeringselement veroorzaakt aan de oppervlakte van het staal de vorming van een dichte en daarmee ook beschermende laag chroomoxide. Een nog betere corrosiebestendigheid wordt bereikt door het toevoegen van ingrediënten als nikkel, mangaan, molybdeen en ook niobium.

Roestvast staal zonder nikkel bestaat uit ferritische mengkristallen, wat deze staalsoort magnetisch maakt. Is het nikkelaandeel groter, dan vormt zich een austenitische kristalstructuur. De corrosieweerstand neemt daardoor toe.

Leestip!

Wat is austeniet?

De y-mengkristallen in ijzer-legeringen worden als austenitisch gelabeld. De vormers van austeniet zijn legeringselementen als nikkel, kobalt, mangaan, stikstof en koolstof. Zij worden als ingrediënt aan het staal toegevoegd om een roestvaste staalsoort te verkrijgen.

Lees hier meer over austeniet, ferriet en het ijzer koolstofdiagram

Oppervlakteharding

Het harden van de oppervlakte kan alleen plaatsvinden door technieken als kolsteriseren en plasmanitreren.

Kolsteriseren

Roestvast staal met een austenitische structuur, die lage slijtvastheid en hardheid heeft, verkrijgt met deze werkwijze een verharding aan het oppervlak. Bij het kolsteriseren wordt veel koolstof in het staal gediffuseerd. Daardoor ontstaat een drukspanning en dat veroorzaakt een sterke verharding van het oppervlak, zonder dat de corrosiebestendigheid verandert.

Plasmanitreren

Dit proces vindt plaats in een kamer in een geïoniseerd gasatmosfeer. De ovenwand werkt als een anode en er worden stikstofhoudende gassen gebruikt. Tijdens het plasmanitreren van roestvast staal slaan positief geladen ionen van de anode met een zeer hoge impactsnelheid neer op het werkstuk, dat als kathode wordt gebruikt. Het proces bestaat uit drie fasen. In de eerste fase werkt het proces als reiniging van het werkstukoppervlak. In het tweede deel wordt het werkstuk verhit en in het derde deel vindt het nitreerproces aan de oppervlakte plaats. Door deze werkwijze wordt de oppervlaktegladheid verbetert en ontstaat een corrosiebestendige bekleding.

Roestvast staal is uitstekende te bewerken. Het materiaal is dan ook te vinden in tal van sectoren en producten. Belangrijke gebieden zijn de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie.