Messing

Messing is de naam die wordt gebruikt om een koperlegering te beschrijven met een bepaald zinkgehalte. Koper is een van de eerste metalen die door mensen bewerkt kon worden, omdat het smelt bij een temperatuur van ongeveer 1.080 ° C en zeer gemakkelijk te bewerken is vanwege de lage hardheid. Zink heeft een nog lager smeltpunt (420 ° C) en kan gemengde kristallen vormen met koper. Door koper en zink te combineren, wordt een legering gevormd die harder is dan koper, maar nog steeds zeer goede bewerkingseigenschappen heeft.

Mensen gebruiken messing al ongeveer 5.000 jaar. Dit materiaal is daarom een van de oudste legeringen die er is. De enige uitzondering is brons, dat al meer dan 6.000 jaar wordt gebruikt. Brons is ook een koperlegering; het bevat echter tin in plaats van zink. Het was altijd een populair materiaal omdat deze legering zeer aantrekkelijke kleurnuances produceert als de zinkgehalte gevarieerd is.

Het is niet mogelijk om het zinkgehalte in te schatten op basis van de kleur, aangezien moderne messinglegeringen andere legeringselementen bevatten, die enerzijds de hardheid en corrosieweerstand beïnvloeden, maar anderzijds ook de kleur ervan. Aluminium, ijzer, mangaan, nikkel en silicium worden het vaakst toegevoegd als legeringen, omdat dat messing kan aanpassen aan de huidige behoeften van de industrie.

Messing bij Tosec

Messing kan slechts in zeer beperkte mate worden gesneden met behulp van lasersnijmachines, omdat het materiaal veel te reflecterend is. Met bijvoorbeeld solid-state lasers is dit wel mogelijk. Ons zusterbedrijf Rime biedt mogelijkheden voor het bewerken van messing en kan het vervolgens frezen, ponsen en buigen.

Eigenschappen van messing

Ondanks het hoge kopergehalte is messing niet schadelijk. Integendeel, koper-zinklegeringen hebben een bacteriedodend effect en voorkomen de kolonisatie van bacteriën. Om deze reden zijn messing deurknoppen nuttige hulpstukken, bijvoorbeeld in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer.

In tegenstelling tot staallegeringen kan messing niet worden verhard door verhitting. Messing kan alleen worden gehard door belasting. Het harden treedt op wanneer het materiaal mechanisch wordt bewerkt, b.v. door koud te walsen. Het verhogen van druk verhardt koper niet. Moderne legeringen bevatten vrijwel geen lucht of slak en kunnen daarom niet gehard worden. De hardheid wordt gecreërd door de metalen microstructuur te spannen (rekken). De spanningen die tijdens het werken worden gecreërd, hebben invloed op de hardheid van het materiaal.

Als koudgewalst messing wordt verhit tot 450 – 600 ° C, kan de verkregen harding weer worden verwijderd, afhankelijk van de samenstelling. Bij deze temperatuur kunnen de kristallen in de metaalmicrostructuur herschikken. Als de warmte binnen een bereik van 300 – 450 ° C blijft, kunnen afhankelijk van de temperatuur verschillende hardheidsgraden worden bereikt. Als de legering wordt verhit tot 250 – 300 ° kan deze zodanig worden versoepeld dat er geen spanningscorrosie meer kan optreden.

Als er een speciale hardheid of verspaanbaarheidseisen worden gesteld aan een koper-zink-legering, moet een geschikte legeringssamenstelling worden gekozen vanwege de bovengenoemde materiaaleigenschappen. Als er lood aan de legering wordt toegevoegd, verbeteren de eigenschappen voor de bewerking in toenemende mate. Aluminium daarentegen vermindert de gevoeligheid voor corrosie en verhoogt de sterkte van messing.