De laserlens

In het hart van de lasersnijmachine bevindt zich de snijkop met een laserlens. Deze lens is nodig voor de bundeling van de laserstraal. Alleen op deze manier bereikt de straal de benodigde vermogen om het metaal te doen smelten. Na het bundelen is de energiestraal ongeveer 2500 keer krachtiger als daarvoor.

De laserlens bestaat uit een ander glas dan welke er te vinden is in telescopen of vergrootglazen. Lenzen van glas kunnen de thermische belasting niet lang volhouden. De laserlens bestaat dan ook uit een apart materiaal genaamd zinkselenide (ZnSe). Dit materiaal is hittebestendig tot een temperatuur van 1500C en geeft de laserlens zijn typische oranje kleur.

Bovendien worden de lenzen bedekt met een dunne laag thorium fluoride. Ondanks dat de lens een kleur heeft is de laserlens voor licht in het infraroodbereik absoluut transparant. Onze Co2-laser werken in een spectrum dat voor mensenogen niet zichtbaar is.

Gevaarlijke ontledingsproducten

Thorium fluoride is een chemische verbinding die zeer hoge temperaturen kan weerstaan. Daarom is het van groot belang om de lenzen te beschermen tegen vervuiling. Als zich stofdeeltjes afzetten op de lenzen, dan kan de energie niet volledig afgegeven worden. Hoe vuiler de lens is, hoe verder de ontleding zal plaatsvinden. Dit kan uiteindelijk zelfs complete vernietiging van de lens tot gevolg hebben.

Bij de vernieling van de lens kunnen gevaarlijke ontledingsproducten vrijkomen zoals zinkoxide, seleniumoxide en thorium. Thorium en seleniumverbindingen zijn zeer giftig en veroorzaken bij inademing of huidcontact ernstige gezondheidsproblemen.

Om deze reden is een periodiek onderhoud van de lenzen noodzakelijk.

Bekijk hier wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van lasersnijden.