Gewicht staal berekenen

Staal, aluminium en RVS zijn drie veelgebruikte constructiematerialen. Het gewicht is vaak doorslaggevend in veel toepassingen en wordt ook bij transport en hijswerktuigen grondig berekend. Ook voor de capaciteit van productiemachines is het handig om te weten wat het gewicht is van staal, rvs of aluminium.

Bovendien heeft het besparen van gewicht naast constructievoordelen ook economische pluspunten. Hoewel het berekenen van complete constructies niet eenvoudig is, is het gewicht berekenen van staal plaatwerk vrij eenvoudig met behulp van een simpele formule.

Gewicht plaat = lengte in mm/1000 * breedte in mm/1000 * plaatdikte * soortelijk gewicht

Gewicht berekenen staal, RVS en aluminium plaat

Met deze calculator is het gewicht van staal, rvs en aluminium plaatwerk te berekenen.

Staalgewicht

Bereken het gewicht van staal, roestvast staal en aluminium

tip!

Tosec levert 16 bewerkingen onder één dak, waaronder snijden, zetten, frezen en lassen van staal, RVS en aluminium. Bekijk hier onze bewerkingen

Uitleg:

 1. Bereken het gewicht door de plaatlengte + plaatbreedte + plaatdikte en het aantal stuks in te vullen.
 2. Kies het juiste materiaal
 3. Klik op gewicht berekenen.

Formule voor het staalgewicht berekenen:

Om het gewicht van staal, rvs of aluminium plaatwerk te berekenen is de onderstaande formule van toepassing. Deze berekening geldt alleen voor een vlakke plaat.

Gewicht = L/1000 * B/1000 * D * S

 • L = Plaatlengte in mm
 • B = Plaatbreedte in mm
 • D = Plaatdikte in mm
 • S = Soortelijk gewicht (bij staal 7.85)

Soortelijk gewicht van staal en andere materiaalsoorten

Een belangrijke eigenschap van materialen is het soortelijk gewicht. Het soortelijk gewicht wordt uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m³) en is verschillend per grondstof.
Het soortelijk gewicht verschilt per materiaalsoort, dit heeft te maken met de dichtheid. Die is bijv. bij staal hoger dan bij aluminium. Nog hoger is bijv. goud of platina met een soortelijk gewicht van 19200 kg/m3 en 21500 kg/m3.

 • Beton 2400 kg/m³
 • Aluminium 2755 kg/m³
 • Staal 7850 kg/m³
 • RVS 7930 kg/m³
 • Goud 19200 kg/m³

Omdat het soortelijk gewicht van eenzelfde materiaalsoort altijd hetzelfde is, is het volume de enige variabele om het staal gewicht te berekenen. Het volume is gelijk aan de inhoud, die bepaald wordt door het contour. Met behulp van de formules voor inhoudsmaten is het mogelijk om ook de inhoud van cilinders, balken en kokers te bepalen. Dit valt echter buiten de mogelijkheden van deze rekentool.

Een eenvoudig rekenvoorbeeld is een blok staal met een afmeting van 1000 x 1000 x 1000 mm. De totale inhoud/volume is precies 1 kubieke meter. Het soortelijk gewicht is 7,85 g/cm3. In een kubieke meter zitten 1.000.000 kubieke centimeters. Door het gewicht van 1 cm3 te vermenigvuldigen met 1.000.000 komen we op een gewicht van 7.850.000 gram uit. Dit gedeeld door 1000 (gram naar kilogram) is 7850 kg.


De rekentools zijn met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend. Fouten in de berekeningen zijn voorbehouden.