Freesgereedschap

Frezen is een verspanende bewerking, waarbij het werkstuk door een roterend gereedschap, spaan voor spaan, in de gewenste vorm gebracht wordt. Deze freesgereedschappen kunnen in twee hoofdcategorieën verdeeld worden.

Vol hardmetalen freesgereedschap

Het gereedschap zelf beschikt over de noodzakelijke tanden, waarmee het werkstuk bewerkt wordt. Ieder gereedschap is slechts voor één taak geschikt en kan bijvoorbeeld tapdraad aanbrengen in een bepaalde diameter. Is de diameter anders, dan moet er een ander gereedschap gekozen worden. VHM freesgereedschap kan bij slijtage nog enkele keren geslepen worden, de levensduur is korter dan die van freeshouders met beitelplaten.

Vol hardmetalen freesgereedschap

Freeshouders met beitelplaten

Freeshouders worden met verwisselbare beitelplaten gevuld. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, vormen en materiaalsoorten. Hierdoor kan het gereedschap voor verschillende taken omgebouwd worden. Bij slijtage kunnen de freeswisselplaten gedraaid worden, omdat de mesjes meerdere snijkanten hebben. Is de beitelplaat compleet versleten, kan deze goedkoop en met weinig inspanning verwisseld worden.

Freeshouder met beitelplaten

Het freesproces

Met freesgereedschap is het mogelijk om in vele verschillende vormen te frezen. Ondanks de grote vormvrijheid zijn er slechts twee freesprocessen: omtrekfrezen en vlakfrezen. Deze processen onderscheiden zich in hoe het gereedschap over het werkstuk geleid wordt. Parallel of loodrecht op het oppervlakte. Verder onderscheiden omtrek- en vlakfrezen zich in hoeveel assen er gebruikt worden.

De onderstaande afbeeldingen tonen het onderscheid tussen de verschillende freesprocessen. Volledigheidshalve tonen wij hier ook het verschil met boren, omdat onze freesmachines ook deze bewerking kunnen toepassen, tot een diameter van 50 mm. Boren is evenals frezen een verspanende bewerkingen.

Boren - bewegingsrichtingBoren
Omtrekfrezen - freesprocesOmtrekfrezen
Vlakfrezen - freesprocesVlakfrezen

Een selectie van freesgereedschappen

Er zijn vele honderden gereedschappen om te frezen. Veel te veel om hier allemaal op te noemen. Wij hebben gekozen om de freesgereedschappen te benoemen die wij het meeste gebruiken.

Hardmetalen vingerfrees

Dit gereedschap wordt gebruikt voor het verspanen van een omtrek en loopt parallel aan het werkstuk. Het kan alleen voor omtrekfrezen gebruikt worden.

Hardmetalen vingerfrees

Hardmetaalfrees (boren)

Dit is een hardmetalen gereedschap met inwendige koeling. In het gereedschap zitten kanalen voor koelvloeistof, dat bij de boorpunt naar buiten komt.

Hardmetaalfrees voor boren

Wisselplaatboren

Boren met een inwendige koeling en beitelplaten zijn geschikt voor ronde en hellende vlakken. De boor laat een glad oppervlakte achter in blindgaten.

Wisselplaatboren

Frees met hoge voeding

In korte tijd kan deze frees een groot volume verspanen. Door de geringe snedediepte leent het gereedschap zich uitstekend voor het vervaardigen van uitsparingen.

Frees met hoge voeding

Vlakfrees

De vlakfrees is een gereedschap met beitelplaten voor het bewerken van een oppervlakte en kan alleen voor vlakfrezen worden ingezet. Heeft een hoog verspanend volume.

Vlakfrees gereedschap

Wisselplaat vingerfrees

Dit werktuig is veelzijdig en kan voor omtrekfrezen en boren gebruikt worden. De frees is aanpasbaar aan verschillende materialen. Evenzo is ook de verspaningshoek in te stellen.

Wisselplaat vingerfrees

Beitelplaat verzinkboor

Beitelplaat verzinkboren zijn geschikt voor het maken van verzinkingen voor schroefkoppen. Door verschillende inzetstukken te gebruiken, kunnen wij verzinkgaten onder diverse hoeken vervaardigen.

Verzinkboren met beitelplaat

Verzinkboor

Er bestaan ook verzinkboren zonder beitelplaten. Ook deze zijn in verschillende formaten en met diverse hoeken verkrijgbaar. Dit type verzinkboren slijt na verloop van tijd en moeten dan weggegooid worden.

Verzinkboren

Aanschuinfrezen

Aanschuinfrezen dienen voor het vervaardigen van aanschuiningen en laskanten. Door de offset opstelling van meerdere beitelplaten is een gelijktijdige bewerking over de gehele materiaaldikte mogelijk.

Aanschuinfrezen

Gereedschap voor tappen

Met deze boor kan tapdraad in vele maten vervaardigd worden. De zogenaamde spiraalspaangroef (rechts) zorgt voor een goede afvloeiing van spanen, wat voor blinde gaten noodzakelijk is.

draadtapgereedschap

Schroefdraadfrezen

Schroefdraadfrezen hebben het voordeel dat men door het verwisselen van de beitelplaten verschillende tapgaten kan vervaardigen. Ook de diameter van het tapgat kan vrij gekozen worden.

Schroefdraadfrezen

Langesnijkantfrees

Net zoals de hardmetalen vingerfrees is ook de langesnijkantfrees bedoeld voor omtrekfrezen. Doordat de freeshouder is uitgerust met vervangbare beitelplaten, is deze onbeperkt te gebruiken.

langesnijkantfrees