Duplex staal

Duplex staal heeft een twee-fasen structuur die bestaat uit ferriet en austeniet. Het staal behoort tot de roestvrije- en zuurbestendige staalsoorten. Duplex heeft twee bijzondere, gunstige eigenschappen. Het heeft een hogere sterkte dan roestvrij chroom-nikkel-staal met een hogere rek- of vervormbaarheid als roestvrij chroomstaal.

Onderscheidende eigenschappen van Duplexstaal zijn de hoge weerstand tegen oppervlakte corrosie, lokale corrosie en spanningscorrosie. Andere gunstige eigenschappen zijn:

  • Bestand tegen corrosievermoeiing.
  • Bestand tegen erosie en slijtage.
  • Goede energie-absorptie
  • Goede lasbaarheid.
  • Lage thermische uitzetting.

Vanwege de hoge corrosiebestendigheid wordt Duplexstaal vooral in de chemische industrie, de petrochemische industrie, ontziltingsinstallaties en in de offshore ingezet.

Bewerken van Duplex staal

Duplex roestvast staal is lasbaar met elke voorkomende lasmethode. Een uitzondering hierop is het autogeen lassen. De te lassen werkstukken mogen geen spanning of vervuiling vertonen en moeten schoon van oppervlak zijn. Er wordt tijdens het lassen zo min mogelijk warmte ingebracht.

Omdat deze staalsoort een hoge sterkte heeft, stelt het verspanen ook hogere eisen aan het gereedschap.

De beste methode om Duplexstaal te scheiden is door het te lasersnijden of plasmasnijden. Voor het zagen moet rekening worden gehouden met een sterke begeleiding van het zaagblad, lage snijsnelheid, hoge voeding en aanvoer van koelmiddel. Knippen is alleen mogelijk met zeer hoge krachten.

Lees ook ons artikel met verspaningstips

Verschillende soorten Duplex staal

Er zijn verschillende soorten Duplex staal, die onderverdeeld kunnen worden in verschillende groepen. Dit zijn o.a.:

Lean duplex

Is niet gelegeerd met molybdeen en is verkrijgbaar in de volgende kwaliteiten: 1.4482, 1.4162, 1.4062, 1.4362 en 1.4655.

Standaard duplex

Heeft een uitstekende corrosiebestendigheid en is de meest toegepaste variant. Deze staalsoort wordt 1.4462 genoemd. Duplex met 25% chroom staal bekend als 1.4507.

Super duplex

Betreft de kwaliteiten 1.4410, 1.4501 en 1.4477. Door de toevoeging van Molybdeen is de corrosieweerstand zeer hoog. Door de hoge sterkte en chloride weerstand is het materiaal geschikt voor gebruik in zeewatertoepassingen.

Wij zijn in staat om Duplexstaal te bewerken. Als plaatbewerkingsbedrijf produceren wij klantspecifieke producten en constructies. Wij handelen niet in onbewerkt plaatmateriaal.