Buigkracht berekenen

Het omvormen van een vlakke plaat naar een 3D contour is een veel toegepaste productietechniek. Om de plaat te buigen is veel buigkracht vereist. Die kracht moet geleverd worden door de kantbank. Om de maakbaarheid te onderzoeken is het berekenen van de buigkracht van groot belang. Immers als de benodigde buigkracht niet geleverd kan worden door de kantbank, dan is het product niet maakbaar.

Buigkracht bij vrijbuigen

Met behulp van de onderstaande calculator is het mogelijk om de benodigde buigkracht bij het vrijbuigen te berekenen.

Buigkracht

Bereken de buigkracht van verschillende materialen

tip!

Tosec levert 16 bewerkingen onder één dak, waaronder snijden, zetten, frezen en lassen van staal, RVS en aluminium. Bekijk hier onze bewerkingen

Bereken de zetkracht voor vrijbuigen op de kantbank

Uitleg:

  1. Begin met het kiezen van de juiste materiaalsoort
  2. Vul de lengte van de zetting + plaatdikte en de matrijsbreedte in te vullen.
  3. De matrijsbreedte is standaard, minimaal 8 x de gekozen plaatdikte
  4. Klik op zetkracht berekenen.

Formule zetkracht:

De formule voor het berekenen van de zetkracht bij vrijbuigen is:

Fb = 1.42 * l * Rm * s2 / V

  • Fb = perskracht
  • l = zetlengte
  • Rm = Treksterkte materiaal
  • s = Plaatdikte
  • V = Groefbreedte (Standaard 8 x S)

Vuistregels buigkracht

Voor vrijbuigen (airbending, luchtplooien) is de vuistregel dat voor elke millimeter plaatdikte er 8 ton per meter (1000 mm) aan perskracht nodig is.

Voorbeeld: 3mm plaat * 8 = 24 ton/meter. Deze vuistregel geldt alleen voor staal met een treksterkte van 370 MPa (S235).

Ter vergelijk: Bij matrijsbuigen is de vuistregel dat voor elke millimeter plaatdikte er 30 tot 50 ton per meter aan perskracht nodig is. In de laatste fase, tijdens het ‘dooddrukken’ loopt de kracht sterk op. Om deze reden heeft vrijbuigen vaak de voorkeur boven matrijsbuigen.


De rekentools zijn met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend. Fouten in de berekeningen zijn voorbehouden.