Tosec zet in op groot verspaning

Tosec in Zwolle, specialist op het gebied van plaatbewerking, zet in op groot-verspaning. Dit naast de overige bedrijfstakken snijden, buigen en lassen. Om klanten tegenwoordig een compleetoplossing aan te bieden als het gaat om plaatbewerking, is er dit voorjaar een grote Matec 50 HV freesmachine geïnstalleerd.

Tosec in Zwolle was op zoek naar een grote stabiele freesmachine, die ook nog snel kon verspanen. Maar het bedrijf wilde niet investeren in een portaalmachine, omdat die nu eenmaal niet de snelheid van een freesmachine met gesloten deuren kan bereiken. Omdat Tosec vaak ook grote componenten maakt en bewerkt, moest de machine over een groot werkbereik beschikken. Deze Matec 50 HV heeft een werkbereik van 7000 mm (X-as) bij 1200 mm (Y-as) bij 1300 mm (Z-as) en is uitermate geschikt voor grootverspaning.

Tosec grootverspaningTosec zet in op grootverspaning

Snel en flexibel verspanen

“Vooral het Z-bereik van 1300 mm is belangrijk voor de vaak grote onderdelen die wij moeten bewerken,” legt Peter Stoeten, productieleider bij Plaatwerkerij Tosec uit. Verder is gekozen voor de meest krachtige spilaandrijving met een vermogen van 68 kW en voor gereedschapsopnames van HSK 100. Stoeten: “Deze Matec wordt intensief gebruikt. Daarom hebben we de meest krachtige uitvoering genomen. Daarmee kan sneller verspaand worden en is de doorlooptijd op de machine korter. Dat scheelt tijd en kosten.”

De Matec 50 HV is prima geschikt voor het frezen van plaatwerk en gelaste constructies. Maar ook kleinere verspanende bewerkingen kunnen bij Tosec gedaan worden. Voor het vijfassig frezen wordt gebruikt gemaakt van de rondtafel van de Matec 50 HV. Deze rondtafel heeft een diameter van 1.250 mm. Door vijfassig frezen wordt het aantal keren opspannen beperkt hetgeen de bewerkingstijd positief beïnvloedt. Matec wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Limas CNC-machinery in Neer.

Tosec langgatborenO.a. langgatboren van constructies is mogelijk

Oorspronkelijk bericht op 28 augustus 2012 door Metaalmagazine.