Techniekdocent op stage bij Tosec

De vraag naar technisch personeel neemt de komende jaren flink toe. Onderwijs, bedrijfsleven en overheid werken samen om de instroom bij technische opleidingen te vergroten en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren. Marco Theunis, VMBO techniekdocent aan de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle liep daarom vorig jaar zelf stage.

“Een mooie kans om vanuit de praktijk nieuwe kennis op te doen, die ik kan verwerken in mijn lessen”, vertelt Marco. “De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat je je als docent moet blijven ontwikkelen om te zorgen dat de leerlingen een goede aansluiting op vervolgonderwijs en arbeidsmarkt hebben.”

Zelf aan de slag

Marco liep stage bij TB Shipyards in Kampen en plaatbewerkingsbedrijf Tosec in Zwolle. Aan de stages heeft Marco goede contacten overgehouden. “Bij Tosec ben ik ook met mijn leerlingen geweest. Niet voor een rondleiding, want dan zijn ze na tien minuten afgeleid. Nee, ze mochten zelf aan het werk! Ze maakten een uitslag, een afbeelding van een ruimtelijk voorwerp op een plat vlak. Ze begonnen met een technische tekening in het ontwerpprogramma AutoCAD en vervolgens werd hun ontwerp uit roestvrijstaal gesneden. Het werd daar ter plekke gevouwen. Heel spannend voor de leerlingen! Zou het ontwerp goed zijn? Mooi om te zien hoe enthousiast en leergierig ze zijn in de praktijksituaties.”

Marco: “Fantastisch dat Tosec hier tijd en geld in wilde steken. Bij Tosec hebben inmiddels ook al drie leerlingen stagegelopen. Vanuit de opleiding zoeken we meer van dit soort samenwerkingen! De bedrijfsbezoeken en stages zorgen ervoor dat leerlingen ervaren door te doen. Dat hoef je ze trouwens niet uit te leggen hoor. Het is mooi om te zien hoe gedreven ze zijn en in hun vrije tijd al sleutelen aan auto’s of een boot bouwen. Tijdens de lessen wisselen de leerlingen ook hun opgedane ervaringen uit.”

Aandacht voor techniek

Een kleine groep leerlingen kiest voor techniek. Maar die groep doet dat heel bewust en is gemotiveerd. Nog steeds kiezen minder meiden voor techniek. Marco: “Jammer, want ze zijn nodig! Ze hebben een verfijnde motoriek en een goede concentratie. Het zou mooi zijn wanneer er in een eerder stadium in het onderwijs aandacht wordt besteed aan techniek.”

“Een goede aansluiting op het vervolgonderwijs realiseren we door vanuit het Techniekpact veel samen te werken met bijvoorbeeld het Deltion College in Zwolle. Op vrijdag geven we daar technieklessen. Soms worden deze lessen gegeven door collega’s van het Deltion. Op die manier kunnen de leerlingen al kennis maken met de verschillende keuzerichtingen in de techniek. We mogen dan ook gebruikmaken van de apparatuur. Zo kunnen we met de leerlingen ook in het middelbaar onderwijs al bouwen aan bijvoorbeeld een skelter, zeilwagen en een radiografische auto.”

Maatwerk bieden

“Ik vind het mooi dat de leertrajecten meer gericht zijn op vakinhoud. Dat de examinering nog op de oude theoretische leermethode is gericht, vind ik jammer. De maatschappij vraagt om maatwerk en dat moeten we in het onderwijs ook kunnen bieden!”

Ook op zoek naar een stageplek? bekijk het actuele aanbod van MBO en HBO stageplaatsen bij Tosec!

Dit artikel is origineel gepubliceerd in het magazine JIJ & Overijssel, editie Juli 2017