Niches binnen plaatmarkt groeien

In de afgelopen jaren heeft Tosec twee grote stappen gezet voor zowel de Nederlandse als de Duitse plaatbewerkingsmarkt. ‘We zien dat onze niches in plaatbewerking, grootte en nauwkeurigheid, zijn vruchten inmiddels gaan afwerpen’, aldus directeur-eigenaar Frans Tollenaar.

In 2007 nam Tosec het Duitse plaatbewerkingsbedrijf Rime over. Het bedrijf heeft zich inmiddels positief ontwikkeld en staat inmiddels prominent op de Duitse ‘metaalkaart’. Niet alleen in de Duitse deelstaat Saksen, maar ook daarbuiten.

In Rime liggen de activiteiten op het leveren van plaatwerk binnen het XXL-segment. Hiervoor is bij Rime, begin 2012, een EHT VarioPress-kantbank geplaatst waarmee zwaar, groot en nauwkeurig zetwerk kan worden uitgevoerd. De maximaal te bewerken plaatlengte bedraagt 16 meter met een materiaaldikte van 30 mm.

‘Deze kantbank heeft een perskracht van 2.500 ton. Daarmee kunnen we ook kort en dik plaatwerk, bijvoorbeeld 2 meter plaat van 70 mm dik S235 zetten‘, vertelt directeur-eigenaar Frans Tollenaar. Maar een van de belangrijkste pluspunten van deze kantbank is toch wel de nauwkeurigheid van het zetwerk.

Op dit moment zijn er gevelplaten onderweg naar New York van 16 tot 20 meter lang voor het bekleden van een museum. ‘Met onze kantbank in Rime, konden we voldoen aan de extreem hoge rechtheidseisen die werden gevraagd. Kijk, dit is natuurlijk fantastisch dat wij dit mogen en kunnen leveren.’

Tweeploegendienst Rime

De orderportefeuille in Duitsland is goed gevuld. ‘We werken inmiddels in twee ploegen op de kantbank. Vooral in Duitsland willen onze opdrachtgevers een hoge nauwkeurigheid en korte levertijden. Neem je hierbij de mogelijkheden in de grootte nog mee, zie je dat de interesse hiervoor groeit. Bovendien merken we vanuit de markt dat door de sluiting van de Tata fabriek in Maastricht, diverse grote opdrachtgevers aan het zoeken zijn naar een nieuwe leverancier. En een deel van de voormalige Tata klanten komen bij ons terecht.

In de loop van 2012 is bij het Duitse bedrijf ook een bevellasersnijmachine geplaatst. Hiermee kan tot 4 m breed worden gesneden. Het gaat hierbij om een Koïke lasersnijder van vier meter breed en 16 meter lang. Ook deze zetten we in voor nichemarkten in Duitsland en daarbuiten.

Vijfassig verspanen

In Nederland heeft Tosec ook een mooie stap voorwaarts gemaakt binnen de verspaning. Met de aanschaf van een Matec vijfassige freesmachine met een werkbreedte van 7 meter.

Inmiddels is deze Matec met een bereik X = 7000 Y = 1200 Z = 1300, de rondtafel is 1.250 mm in bedrijf. Deze machine is een van de grotere bewerkingscentra in Nederland. De snelheid en de nauwkeurigheid van deze machine bieden een groot voordeel bij het bewerken van plaatwerkproducten omdat voor dergelijke producten de cyclus tijd ten opzichte van de instelltijd relatief laag ligt. Vraag komt onder andere uit de offshore industrie en de speciaalmachinebouw.

Nieuwe hal voor plaatwerk

Afgelopen jaar heeft Tosec in Zwolle een nieuwe hal met een oppervlakte van 1.200 m2 in gebruik genomen. De hal wordt gebruikt voor opslag van plaatwerk. De routing is hierdoor efficiënter geworden.

‘En zo zijn we constant bezig om te kijken welke mogelijkheden er in eigen huis nog zijn om lean en cleaner te werken. Dit moet je niet zo maar doen, je moet natuurlijk ook kijken welke mogelijkheden de markt bieden. Bij Tosec ligt of beter gezegd lag de omzet bouw gerelateerd op een derde tot een kwart. Nu dat is toch wel wat opgedroogd. Dus dat moet wel worden gecompenseerd. We denken daardoor onze omzet ook in deze slechte markt te kunnen laten toenemen door nieuwe markten en nieuwe klanten aan te boren .’

Oorspronkelijk bericht op 14 maart 2013 door Vraag en Aanbod auteur Rolf Elling