Hermerkbevoegdheid & ISO 3834-2

Hermerkbevoegdheid en ISO 3834-2 tillen kwaliteitsniveau Tosec naar hoger plan

‘Gematigd optimistisch’, is het antwoord van Frans Tollenaar, directeur van Tosec, op de vraag hoe hij tegen de economische ontwikkelingen voor 2010 aankijkt. ‘2009 was een moeilijk jaar. Maar de start van 2010 biedt het nodige perspectief. We merken duidelijk dat er weer beweging in de markt zit.’‘We hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten. Zo hebben wij onze Lloyds-overstempelbevoegdheid gehaald en zijn wij door BVQI gecertificeerd voor ISO 3834-2. Daarmee kunnen wij hard maken dat onze lasorganisatie sterk is.’

Hermerkbevoegdheid iso-3834-2 tillen Tosec naar hoger planOverstempelen van plaatwerk voor traceerbaarheid van het materiaal.

Met zowel de overstempelbevoegdheid als ISO 3834-2 brengt Tosec de processen binnen het bedrijf naar een hoger niveau. ‘Er zijn weinig bedrijven in Nederland die hun klanten met zowel het overstempelen alsook het hoogwaardige laswerk kunnen helpen’, weet Tollenaar.

ISO 3834-2: vernieuwde versie EN 729

De ISO 3834-2 is de vernieuwde versie van de EN 729. ISO 3834 is de kwaliteitsborgingnorm voor het smeltlassen van metalen. Deze norm bestaat uit drie verschillende niveaus. Tosec is gecertificeerd voor het meest uitgebreide niveau, ISO 3834-2. De certificering houdt in dat er onder toezicht van een lascoördinator, volgens goedgekeurde procedures, en met gekwalificeerde lassers wordt gewerkt. ISO 3834-2 is een kwaliteitsbewijs voor de algehele lasorganisatie: van orderacceptatie, verzorging van niet destructief onderzoek (NDO), lasmethode beschrijving (WPS, LMB), lasmethode kwalificatie (WPQ, LMK), beheer van lastoevoegmaterialen, onderhoud van lasapparatuur, het opleiden en kwalificeren van lassers, visueel onderzoek van de las (EN 970), materiaaltraceerbaarheid, tot productafname. Hierdoor verkrijgt de lasorganisatie een betere grip op de kwaliteit van de geleverde producten.

Tosec maakt zich sterk voor turn key projecten. De klant staat uiteraard centraal. Een fraai voorbeeld is de recent opgeleverde transportbandinstallatie inclusief bunkers en trechters voor de betoncentrale van Van de Bosch Beton in Almelo. Het bedrijf beschikt over een havenkraan die op leeftijd is. Bij storingen dreigt het risico dat de gehele betoncentrale stil valt. ‘Hiervoor wilden ze een pragmatische oplossing waarbij de toelevering van de nodige grondstoffen voor de productie gewaarborgd werd. Samen met de klant en onze afdeling engineering hebben we een losinstallatie ontwikkeld die over het dak van de betoncentrale loopt. In de afgelopen maanden is het gehele systeem ontworpen, gebouwd en in de laatste weken van december geplaatst’, zet adjunct-directeur Jan Boom uiteen. Het project is turn key opgeleverd.

Met deze klus toont Tosec aan dat het over creativiteit op engineeringvlak beschikt. ‘Het bedenken van een passende oplossing en het meedenken met de klant zijn zaken die veelvuldig voorkomen’, zegt Boom die samen met engineer Pascal Kemerink dit project heeft uitgewerkt. ‘Dit zijn natuurlijk prachtige opdrachten, vooral omdat je een niet-alledaags voorkomende oplossing bedenkt.’

Lassen van pontons

Lassen van kritische producten

Dergelijke projecten vallen nauw samen met de visie van Tosec om kwaliteit te leveren. Vandaar ook de behaalde EN-norm en zeker ook de overstempelbevoegdheid, verstrekt door Lloyd’s Register. Het bedrijf mag nu materialen herwaarmerken (overstempelen of hermerken) op eigen locatie. Het hermerken bestrijkt materialen met 3.1B of 3.1C certificaat (EN 10204.1991) en materialen met 3.1 of 3.2 certificaat (EN 10204:2004).

‘Klanten die orders afgeven waarin 3.1 of 3.2 certificaten zijn vereist, krijgen de nodige documenten waaruit blijkt dat het juiste materiaal is gebruikt. Het gaat hierbij vooral om materialen die worden gebruikt bij machines en installaties die dergelijke kwaliteiten staal nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan hijsequipment of de offshore. Het geeft de klant zekerheid dat de juiste materialen zijn verwerkt’, zo legt Raymond van den Bosch, engineer en verantwoordelijk voor de kwaliteit, uit.

De hermerkverklaring gaat overigens wel met de nodige procedures en papierwerk gepaard. ‘We moeten alles vastleggen, de delen die uit een originele plaat worden gehaald, worden allemaal voorzien van het kwaliteitsstempel waarin de afmeting, dikte en het heatnummer staan vermeld.’ Uiteraard worden alle gegevens, inclusief de foto’s, gearchiveerd. ‘Hiermee kunnen we altijd laten zien wat er met het materiaal is gebeurd en hoe dit binnen ons bedrijf is verwerkt tot het uiteindelijke product.’

De overstempelbevoegdheid biedt klanten het voordeel van verhoogde materiaal-identificeerbaarheid. Voor individuele producten kan door het hermerken worden getraceerd uit welke materialen zij afkomstig zijn.

Tollenaar industries- plaatwerk en constructiewerk

Tosec is specialist in plaatwerk en constructiewerk. Het familiebedrijf heeft een breed pakket aan bewerkingen en werkt met korte levertijden. De bewerkingen bestrijken een breed pallet. Tosec heeft een zusterbedrijf in Duitsland: RIME GmbH. Dit bedrijf is, net als Tosec, een snijbedrijf, buig- verspaning- en lasbedrijf. Tosec is al lange tijd bekend met systemen die tot doel hebben de kwaliteit van de organisatie, de producten en diensten te waarborgen. Naast ISO 9001:2000 heeft zij diverse andere systemen en certificeringen in gebruik.

Oorspronkelijk bericht op 12 mei 2010 door Vraag en Aanbod auteur Rolf Elling.