BHV Trainingsdag Tosec

Er is één dag in het jaar dat het helemaal mis gaat bij Tosec. Op deze dag vindt er op bijna elke afdeling wel een ongeluk plaats, ontstaan op diverse plaatsen brandjes en moet de hele productiehal ontruimt worden. Gelukkig valt deze dag altijd samen met de training voor de bedrijfshulpverleners (BHV-ers) en gebeurt dit alles alleen maar om te zorgen dat Tosec weer een extra veilige en vertrouwde werkomgeving wordt.

In samenwerking met de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS) en Savetec worden een aantal praktijksituaties uitgebeeld die gelukkig binnen Tosec nog nooit zijn voorgekomen, maar waar we wel op voorbereid willen zijn. Om goed voorbereid te zijn worden de BHV-ers van Tosec eens per jaar bijgeschoold om op de juiste manier te handelen wanneer deze situaties zich echt zouden voordoen.

Vier BHV-situaties

Bij de eerste situatie moeten de BHV-ers reageren op een noodkreet van één van de slachtoffers die met zijn hand klem is komen te zitten tussen de matrijs en de stempel van de kantbank. Het gevolg is een stukke hand en een slachtoffer dat verzorgt moet worden. De BHV-ers handelen in deze situatie kalm en proberen het slachtoffer gerust te stellen.

Bij deze situatie is het slachtoffer gewond geraakt door een stuk plaatwerk. Het slachtoffer heeft een stuk been en zit klem met zijn voet. Wanneer het slachtoffer gekalmeerd wordt, constateren de hulpverleners symptomen van een beroerte en wordt de situatie van het slachtoffer met de minuut erger. Gelukkig weten de BHV-ers juist te handelen totdat de hulpverleners arriveren.

Bij de derde oefening is het slachtoffer gewond geraakt door een geëxplodeerde accu. Om het slachtoffer hulp te bieden is het belangrijk om het accuzuur zo snel mogelijk te verdunnen. Met volle snelheid wordt het slachtoffer naar de spoelbak geleidt. Daar bieden de BHV-ers ondersteuning bij het zoveel mogelijk afspoelen van het accuzuur.

De vierde en laatste situatie is er één die veel teamwork en nadenkingsvermogen vereist. Het slachtoffer heeft een hartaanval gekregen waarbij iedere seconde telt. Maar hoe handel je in zo’n situatie als het slachtoffer in de zijverlader zit, die bijna 2,5 meter boven de grond uitsteekt? Met souplesse, creativiteit en snelheid wordt het slachtoffer op een heftruck gelegd, waarna het reanimeren kan beginnen. Een uiterst leerzame ervaring die veel bekijks trekt van de overige collega’s.

Juist handelen

De BHV-ers hebben laten zien dat zij in staat zijn om in moeilijke situaties juist te handelen. Hoewel er bij Tosec nog nooit iets ernstigs is voorgekomen is het toch goed om te weten dat onze BHV-ers adequaat handelen en voorbereid zijn op zeer diverse ongevallen en lastige situaties. Ze hebben niet alleen hele kundige handen voor het toeleveren van plaatwerk, maar hebben ook de zorgende hand die nodig is wanneer er sprake is van een bedrijfsongeval.